On the drawing board: horse barn retrofit

As many green building and conservation professionals agree that ‘the greenest building is the one already standing’, it was a logical choice for these environmentally minded soon-to-be grandparents to convert their old horse barn into a secondary residence for their expecting daughter and son-in-law to move back to Vancouver Island and live on their property.

Inspired by Passive House, the barn is retrofitted with  with super insulated walls, triple pane windows, highly efficient HRV (heat recovery ventilation) and a wood stove to be resilient in extended power outages (these are still common on some parts of the Island).

The robust character of the handcrafted, open post and beam roof structure inspired to create a design that mixes new york loft with rustic west coast style.

A expansion was added for a guest room, laundry, bath room and study. 

Gross area: 1970 SF/183m2


About Hajo Meijer

Hajo Meijer is the sole proprietor of Ecocentric Design, committed to deeply sustainable architecture. Hajo is a graduate from the faculty of Architecture at the TU Delft in the Netherlands and a certified Passive House Designer. Hajo lives with his family on Vancouver Island, British Columbia.
This entry was posted in Design, EnerPHit, On the drawing board, Passive House, retroPHit and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *